Ruoka auttaa aina

10.04.2024

Kun kiukuttaa, harmittaa tai maailma tuntuu murjovan, mikä on ensimmäinen mieliteko? Usein se on herkuttelu. Kyllä, herkut eivät välttämättä ole elimistölle parasta polttoainetta, mutta tietyissä hetkissä ne ovat juuri sitä, mitä mieli kaipaa.

Mielen hyvinvointiin ja ruokavalioon liittyen on tehty lukuisia tieteellisiä tutkimuksia eri puolilla maailmaa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ruokavalio voi vaikuttaa merkittävästi kehon stressinsietokykyyn ja mielenterveyteen. Esimerkiksi runsaasti vihanneksia ja hedelmiä sisältävä ruokavalio voi auttaa vähentämään stressiä ja parantamaan mielialaa.

Yhdessä syöminen on positiivinen kokemus, joka edistää sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia. Yhteiset ateriat tarjoavat mahdollisuuden sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja yhteyden luomiseen muiden ihmisten kanssa. On tärkeää pyrkiä jakamaan aterioita muiden kanssa aina kun mahdollista ja luoda tilaisuuksia yhteiseen ruokailuun ja sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Erityisesti perheissä, joissa kotona on lapsia ja nuoria, yhdessä syöminen on entistäkin merkityksellisempää. Tutkimukset ovat osoittaneet, että säännölliset yhteiset ateriat perheen kesken voivat parantaa perheenjäsenten hyvinvointia ja lujittaa perhesiteitä.

Ruokailuhetket eivät tarvitse olla erityisiä tai ihmeellisiä. Pannukakku tai vastapaistettu leipä voi olla juuri se pieni herkku, joka tuo iloa ja lämpöä sydämeen tai itseasiassa se ihan tavallinen nakkikeitto ajaa saman asian. Tärkeintä on, että yhteisiä kiireettömiä hetkiä on säännöllisesti.

Kiireettömyys on avainasemassa ruokailussa. Kotona kiireettömän ilmapiirin luominen on usein helpompaa kuin joukkoruokailutilanteissa. Toivoisinkin, että kouluissa ja työpaikoilla kiinnitettäisiin enemmän huomiota kiireettömiin aterioihin ja ruokailuhetkiin. Ruokailu ei ole pelkästään polttoainetta keholle, vaan myös mahdollisuus vaihtaa ajatuksia ja luoda yhteyksiä muiden kanssa.

Joskus käy kirjoittajallakin näin kuin alla olevassa kuvassa. Välipalaa samalla kuin tekee töitä. Ei onneksi säännöllisesti toistuva tapa.


Lisää aiheesta mm:

Ruusunen Anu, Diet and Depression – An Epidemiological Study (Itä-Suomen yliopisto 2013)

Mure, Konu, Kivimäki, Koivisto, & Joronen, 2014; Perheaterioinnin merkitys 8- ja 9-luokkalaisten päihteiden käyttöön